Еди (Еди Главата, ако трябва да сме официални) е дългогодишният талисман

...
Еди (Еди Главата, ако трябва да сме официални) е дългогодишният талисман
Коментари Харесай

Историята зад талисмана на Iron Maiden

Еди (Еди Главата, ако трябва да сме официални) е дългогодишният амулет на английските хеви метъл митове Iron Maiden.
 Iron Maiden,
Кoe трансформира албум на Iron Maiden в емблематичен за рок и метъл музиката

41 години от появяването на " The Number of the Beast "

С течение на времето Еди се превръща в синоним на групата и е една от най-големите иконографии в метъла. Талисманът освен украсява безчет части от публични албуми и плакати за концерти, само че разнообразни версии на Еди се появяват на сцената (на фона и като реквизит), на тениски, във видео игри и купища други артикули.

От създаването си Iron Maiden пробват разнообразни похвати да наложат собствен личен почерк по време на театралните си изяви. И то много преди първообраза на Еди да се появи върху корицата на техен албум.

След като Денис Уилкок (бивш техен вокал) напуща групата, студента по изкуства, Дейв Бейзли, който по това време работи с Iron Maiden, се нагърбва напълно със театралното показване на бандата. Съвсем скоро той се сдобива с прякора Dave Lights (Святкащия Дейв), заради налудничавите си хрумвания, целящи да подобрят театралното шоу с всевъзможни атрибути като барут, саксии, светлини и даже елементи от прахосмукачка.

Веднъж на Дейв му идва блестящата концепция да сложи в основата на сцената, зад логото на бандата огромна маска, с която се снабдява в художествената академия и модифицирайки помпа за въздух, нормално употребена за аквариуми, реализира резултата на бликаща изкуствена кръв, излизаща от устата на маската по време на песента " Iron Maiden ". Маската е направена от хоросан, завършен по пластмасов модел, взет от лицето на различен студент. Феновете кръщават въпросната маска Eddie The Head (Еди Главата), свързвайки я с добре познатата по това време смешка, която в превод звучи по следния метод.

" Главата Еди се роди без тяло, ръце и крайници. Той бе единствено глава. Но макар този недостатък по рождение, родителите му доста го обичали. На 16-ия му рожден ден те намерили лекар, който можел да даде на Еди тяло. Когато се прибрали не можели да устоят да му кажат, че ще има тяло като другите. Еди влезнал при тях и те споделили " Имаме изненада за теб. Най-хубавия подарък на света ". Те му го посочили, а Еди споделил " Само да не е още една шапка ".

И така Еди се харесва на почитателите и се трансформира в запазена марка на бандата, само че към момента е единствено една глава на сцената и нищо повече, досега в който групата наема художника Дерек Ригс. Когато Iron Maiden търсят евентуална обложка за първия си албум, виждат рисунката на Ригс - контур на огромно мършаво зомби, която впоследствие става обложка на сингъла от първия албум на групата Running Free и на едноименния албум, кръстен на бандата. А това е единствено началото на доста други Еди-та през годините.

След издаването на No Prayer for the Dying през 1990 година, Iron Maiden се разделят с Ригс и през годините работят с няколко образни актьори и аниматори, всеки от които сложи своя личен неповторим щемпел върху почитания амулет, означават от Loud Wire.
 Защо Брус Дикинсън напуща Iron Maiden през 90-те години
Защо Брус Дикинсън напуща Iron Maiden през 90-те години

Когато е невероятно да бъдеш сменен

Мелвин Грант, Марк Уилкинсън, Хю Сайм, Том Адамс, Боб Ческа, Дейв Пачет и Тим Брадстрийт способстват за непрекъснато изменящия се образ на Еди, който продължава да бъде все по този начин обичан след толкоз доста години. Оказва се, че не измежду всички.

През 2016 година управляващите в Литва забраняват плакат от турнето на Iron Maiden. На него е изобразен талисманът на групата - Главата Еди, държащ окървавено сърце. Колкото и да е обичан измежду метъл почитателите обаче, Еди плаши децата и заради тази причина управляващите нареждат всички плакати с него да бъдат отстранени.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР